Tuesday, March 17, 2015

#LembahPantai Celupar

Berdasarkan Artikel 63 (4) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan keistimewaan daripada dikenakan tindakan mahkamah ke atas apa yang dicakapkan ketika prosiding Dewan Negara atau Dewan Rakyat adalah tertakluk pada empat perkara.

Empat perkara tersebut ialah menyentuh Dan mempersoal berhubung:
1. Artikel 153 iaitu hak istimewa orang Melayu,
2. Artikel 152 mengenai bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan,
3. Artikel 181 tentang Raja-raja Melayu dan
4. perkara yang sebagai definisi hasutan menurut Akta Hasutan 1948.

'Janda Baik' @n_izzah Ahli Parlimen ini telah  memperlekehkan soal Artikel 153, 152, 181 dan hasutan di bawah Akta Hasutan, maka beliau boleh diambil tindakan di mahkamah atas apa yang mereka cakap dalam Parlimen.
Keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes Mark Koding yang menyatakan imuniti ahli Parlimen bukan mutlak seperti anggapan umum sebaliknya tertakluk pada sekatan sebagaimana Artikel 63 (4) adalah selari dan menjadi precedent ke atas Nurul Izzah.

Ahli Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat mahupun Dewan Negara mestilah memastikan setiap perkataan yang dituturkan adalah berpandukan dan selaras dengan kehendak pada Artikel 63 (4) yang ada sekatan.

Akta Hasutan adalah akta terakhir (line of defence; rule of law) ruang lingkup pada akta tersebut adalah luas termasuk pada perkara yang boleh membangkitkan kemarahan rakyat berhubung penentangan terhadap Raja-raja malah ke atas kerajaan.

Kenyataan-kenyataan yang membangkitkan perasaan saling membenci antara kaum serta kenyataan yang menimbulkan rasa kemarahan atau tidak puas hati pada sistem keadilan negara juga adalah kesalahan di bawah Akta Hasutan.

Apabila sistem keadilan negara dipersoalkan di Parlimen baru-baru ini hingga membawa rasa tidak puas hati, maka apa yang dibangkitkan itu membawa maksud hasutan di bawah akta berkenaan.

Seperti yang dinyatakan di bawah Seksyen 3 (1) (c) Akta Hasutan yang kesalahannya dinyatakan di bawah seksyen 4 dengan hukuman yang diperuntukkan ialah denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.

Ada kemungkinan PRK juga di Lembah Pantai. Sementara itu berdondang sayanglah di Balai Polis Jinjang....manakala Duli Wati di Penjara Sg Buloh.

Ahli Parlimen penggal ke Dua masih mencuba nasib untuk memperlekehkan Dewan Rakyat. Hebat telekinesis Anak beranak ni

No comments:

Post a Comment