Thursday, September 17, 2015

Selamat Menyambut Hari Malaysia

Semalam semua rakyat Malaysia meraikan hari penuh bersejarah. Berbezanya dua hari sambutan yang amat dekat kepada negara dan rakyatnya. Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu ditintakan pada 31hb Ogos 1957. Namun dek peristiwa-peristiwa yang membawa impak dan pengajaran kepada negara yang masih melalui detik kemerdekaan, akhirnya 30 bulan selepas itu penubuhan sebuah negara bernama "MALAYSIA" diumumkan pada 16hb September 1963.

Asas dan hasrat membentuk Malaysia melibat negeri-negeri Brunei, Singapura, Sarawak dan Sabah memperlihatkan usaha "the greater picture" Almarhum Tunku Abdul Rahman dengan laporan oleh Suruhanjaya Cobbold ke arah gagasan penubuhan Malaysia.

Perlu diingatkan garis masa itu antara lain melibatkan:
1. POLITIK
. Mempercepatkan kemerdekaan bagi negeri-negeri tersebut di atas
. Membanteras ancaman komunis lantas mengekalkan keamanan dan kestabilan politik
. Mewujudkan keseimbangan kaum dan perpaduan

2. EKONOMI
. Memajukan ekonomi serantau untuk kepentingan negara dan rakyat negeri-negeri anggota
. Menjamin kepentingan pelaburan Inggeris di Asia Tenggara melalui keselamatan dan kestabilan politik dari ancaman komunis.

3. SOSIAL
. Memupuk bangsa Malaysia dengan identiti yang baru berteraskan perkongsian warisan budaya yang kaya

Demi kemuafakatan, toleransi dan kemajuan yang dikecapi sejak itu, kita diajak menelusuri sejarah sebuah negara yang berdaulat dan MERDEKA dalam acuan yang telah sama-sama dicipta dengan keberhasilannya walau tidak semuanya tercapai. Kerjasama dan kefahaman yang sebenar yang lahir dari titis pengorbanan semua kaum dan keturunan, pastinya Malaysia satu negara yang harmonis dan bersatu rakyat dari ancaman dan pengaruh luar.

Berikut adalah KENYATAAN MEDIA OLEH YB DATO’ SERI LIOW TIONG LAI
MENTERI PENGANGKUTAN


Pada Hari Malaysia ini, marilah mengimbau masa silam untuk mendalami perjalanan negara kita dan kemajuan yang telah dicapai.

Sesungguhnya, kita seharusnya berbangga sebagai rakyat sebuah negara yang kian berkembang maju. Sejak penubuhan Malaysia beberapa dekad yang lalu, negara telah menempa kejayaan dan kemajuan di peringkat antarabangsa, baik bagi sektor perdagangan dan diplomasi mahupun di arena sukan dan kebudayaan.


Warga Malaysia tanpa mengira lapisan umur, bangsa dan agama telah sama-sama bekerja keras dan banyak berkorban untuk mengecapi segala kejayaan ini, bukan sahaja sebagai individu malahan sebagai sebuah negara. Rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai golongan masyarakat hidup dalam keadaan yang begitu harmoni. Kepelbagaian warisan budaya kita merupakan aset yang ternyata bernilai, lebih-lebih lagi semasa keutuhan budaya kita kini diuji.


Tidak dapat dinafikan bahawa tatkala kita berusaha untuk mencapai status negara maju dan seiring dalam membina masa depan yang lebih cerah untuk generasi muda, masih terdapat banyak yang perlu dilakukan. Kini, di saat negara kita berada di persimpangan, kita seharusnya lebih tegas dalam menetapkan pendirian menentang ketidaktoleransi dan ekstrimisme dan juga sebarang perselisihan serta sikap tidak hormat.


Setiap rakyat Malaysia mempunyai peranan masing-masing dalam membentuk masa depan negara. Peranan ini antaranya termasuk saling bertolak ansur dan hormat-menghormati antara satu sama lain, berbuat kebaikan dan bertimbang-rasa terhadap semua kepercayaan dan budaya dan seterusnya, saling bekerjasama tanpa mengambil kira apa jua perbezaan antara kita.


Demi kebaikan bersama rakyat dan negara, kita harus mengetepikan unsur-unsur yang boleh memecahbelahkan rakyat. Warga Malaysia dari segenap lapisan masyarakat harus mengatasi segala cabaran ini untuk terus maju ke hadapan sebagai rakyat Malaysia yang harmoni dan bersatu.


Selamat Hari Malaysia.


Dato' Seri Liow Tiong Lai
Menteri Pengangkutan
merangkap Presiden MCA

No comments:

Post a Comment