Thursday, November 19, 2015

Corat-Coret Sidang DUN Pulau Pinang Hari Ini

Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang (N12) yang disandang oleh YB Dr. Hajah Norlela Ariffin (PKR) telah menggemparkan sidang DUN yang berjalan pada petang tadi.

Beliau ternyata tidak lagi dapat membendung rasa penuh kecewa terhadap Kerajaan Negeri pimpinan Lim Guan Eng (DAP) yang tidak langsung memberikan sebarang perhatian kepada kawasan yang ditadbirselia olehnya. Lebih mengecewakan lagi, soalan-soalan berkisar mengenai kawasannya yang telah dikemukakan untuk dijawab sepanjang persidangan tidak langsung diberikan perhatian. 

Projek tebatan banjir dan pembangunan infrastruktur untuk kawasan Penanti tidak diendahkan sedangkan Bajet 2016 yang dibentangkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperuntukan RM31.93 juta produk pelancongan di George Town dan bahagian pulau manakala program Inap Desa tiada peruntukan walaupun diiktirafkan.

Kehampaan di atas nasib rakyat kawasannya yang dipandang enteng, telah menyebabkan Dr. Norlela menangis teresak dan pada satu ketika Exco Agama; YB Dato’ Hj Abdul Malik Abul Kasim (PKR) turut campurtangan memarahi Norlela, bukan untuk menasihati atau prihatin di atas keadaan yang menimpanya.

Lebih malang lagi, keadaan Dr. Norlela dan rakyat Penanti tidak mendapat sokongan ADUN dari Pakatan Harapan sebaliknya, YB Dato' Roslan Saidin, ADUN Pinang Tunggal (BN) telah bingkas bangun dan lantang mempertahankan rakan ADUN yang dianaktirikan Kerajaan Negeri pimpinan YB Lim Guan Eng. Inilah kebenaran dan kenyataan yang dialami oleh ADUN Pembangkang dari UMNO di Pulau Pinang apabila menyampaikan hujah atau mencari satu titik persetujuan demi kemajuan rakyat.

Terbaru, gara-gara Ahli Parlimen PAS tidak memberikan sokongan kepada Pakatan Harapan di dalam undi menolak Bajet 2016 di Dewan Rakyat baru-baru ini, Kerajaan Negeri pimpinan DAP turut telah bertindak memecat seramai 300 ahli PAS yang mejawat jawatan sebagai Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Negeri Pulau Pinang.

Walaupun demikian Ketua Penerangan Badan Perhubungan PAS Pulau Pinang (BPPPP), Sdr Mohd. Yusni Mat Piah sebaliknya berkata, ahli PAS terbabit tidak dipecat tetapi mereka yang meletakkan jawatan masing-masing. 

“Kenapa hanya 300 JKKK sahaja dimaklumkan sebagai dipecat, sedangkan rekod sebenar menunjukkan 1,083 ahli PAS Negeri yang berkhidmat dan terlibat dengan JKKK. Kenapa 783 orang lagi dibiarkan?? Adakah disembunyikan kuota PKR dan DAP?” katanya dalam satu kenyataan media. 

Sehubungan itu, PAS Negeri Pulau Pinang telah mengambil keputusan untuk tidak menyokong Pakatan Harapan di Pulau Pinang. Kedudukan ADUN Kubang Semang (N11); YB Dato’ Hj Mohd Salleh Man agak unik berdasarkan kemenangan beliau sebagai ADUN atas tiket PAS. Dilantik pula sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP). Salleh Man telah memilih menyokong Pakatan Harapan di Pulau Pinang dalam usaha berpaut kepada kuasa. Tindakan ini secara langsung membuktikan Salleh Man memilih untuk bersama dengan Parti Amanah Negara (PAN) ataupun Parti Keadilan Rakyat (PKR) ataupun pilihan terakhir untuk menyertai Democratic Action Party (DAP) di Pulau Pinang dan bukan mempertahankan Islam seperti beliau laungkan sebangai wakil dari PAS.

Walaubagaimanapun, langkah yang dibuat Dato’ Salleh sebenarnya telah memakan dirinya sendiri, memandangkan di Pulau Pinang telah diwartakan Rang Undang-undang Enakmen Perlembagaan Negeri Pulau Pinang (Pindaan) 2012 bagi menyekat wakil rakyat daripada melompat parti untuk keuntungan peribadi.

Menurut kata YB Lim Guan Eng, langkah ini bagi menangani budaya "yang tidak sihat dan tidak beretika" melompat parti politik untuk keuntungan peribadi, bagi menggalakkan integriti, akauntabiliti dan untuk mengembalikan kepada rakyat kuasa untuk memilih ADUN.
http://www.malaysiakini.com/news/213226

Apakah yang bakal disaksikan selepas dua peristiwa yang memungkinkan ada peralihan kuasa? 
Adakah YB Tuan Speaker Dewan Undang Negeri Pulau Pinang dengan izin dan perkenan Ketua Menteri (KM) mengosongkan dua kerusi DUN yang hangat sekarang ATAUpun KM seperti biasa akan menafikan dan mencucuk jarum FITNAH? 

No comments:

Post a Comment