Friday, February 17, 2017

Rumah Mampu Milik: Dilema, Polemik dan Tarik Tali Kerajaan Pulau Pinang

“Tiada sebab munasabah PR1MA diabaikan di negeri ini berbanding fakta, sememangnya wujud sebab untuk projek agensi kerajaan persekutuan tidak diluluskan,”

Demikianlah kenyataan yang dibuat Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Bandar dan Desa dan Perumahan Pulau Pinang, Jagdeep Singh Deo pada 16 Julai 2015.

Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak pernah mengabaikan perancangan Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan Projek Perumahan Awam 1Malaysia (PPA1M) di negeri ini, sebaliknya kelulusan akan diberi sekiranya ia memenuhi syarat ditetapkan untuk rumah mampu milik, kata Jagdeep.
http://www.themalaysiantimes.com.my/tiada-sebab-pr1ma-diabaikan-di-pulau-pinang-jagdeep/

Dalam satu sidang media pagi tadi, Datuk Seri Zainal Abidin Osman, Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang telah mendedahkan 
perbezaan layanan diberikan Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada sesetengah pemaju perumahan swasta berbanding agensi Kerajaan Persekutuan dalam pembangunan perumahan untuk rakyat Pulau Pinang.

Terdapat beberapa kaedah permohonan yang diadakan. Ada pemaju yang diberikan keistimewaan laluan ekspres (mendapat kelulusan segera), laluan biasa (proses standard) untuk kebanyakan pemaju perumahan lain. 
Contohnya, terdapat permohonan projek kondo mewah oleh sebuah syarikat pemaju swasta yang dikatakan rapat dengan pemimpin Kerajaan Negeri Pulau Pinang diluluskan dalam masa 8 hari sahaja sedangkan KPI yang ditetapkan untuk memproses permohonan tersebut adalah 106 hari.
http://www.epbt.gov.my/osc/Proj1_Info.cfm?Name=581191&S=S

Manakala, hasrat permohonan cadangan agensi Kerajaan Persekutuan; PERDA dan JKP Sdn Bhd untuk membina 9,000 yunit rumah mampu milik sejak tahun 2015 telah menghadapi rentangan dan birokrasi serta pelbagai syarat bagi melengahkan kelulusan adalah tidak munasabah.

Contohnya, projek rumah sejahtera rakyat dan flat Kos Rendah diluluskan dalam tempoh 516 hari dan ada permohonan yang kelulusannya masih tertangguh dan mencecah 1317 hari sejak permohonan itu dibuat. http://www.epbt.gov.my/osc/Proj1_Info.cfm?Name=590040&S=S
LULUS - 516 hari,
http://www.epbt.gov.my/osc/Proj1_Info.cfm?Name=478291&S=S
TANGGUH 1277 hari dan
http://www.epbt.gov.my/osc/Proj1_Info.cfm?Name=474184&S=S
TANGGUH 1317 hari

Sudah barang pasti, angkara kekangan yang dikenakan Kerajaan Pulau Pinang itu, maka tiada sebuah yunit rumah PR1MA dibina di Pulau Pinang sejak 2013 atau 2015 apabila agensi Kerajaan Pusat membuat permohonan cadangan untuk pejawat awam di Pulau Pinang.
Rumah mampu milik PP - HARAPAN 20,887, PR1MA sifar
http://m.malaysiakini.com/news/371555

Andainya, pihak Kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP, mengamalkan ketelusan serta bertanggungjawap ke atas rakyat Pulau Pinang, tidak harus berlaku perbezaan kelulusan di atas permohonan cadangan oleh pihak swasta apatahlagi dari agensi Kerajaan Pusat, melainkan penyelarasan permohonan dibuat.

Jelas sekali, keadaan yang menimpa permohonan cadangan perumahan oleh PERDA dan JKP Sdn Bhd, di sebalik dakwaan tertangguh/ditangguhkan kerana tidak mematuhi garis panduan yang ditetapkan kerajaan negeri adalah permainan politik kotor kepimpinan negeri.

No comments:

Post a Comment